2018 m. sausio 19 d., penktadienis

Lauren Groff "Moiros ir Furijos"


Apie šį kūrinį teko labai daug girdėti. Gerų atsiliepimų buvo tikrai labai daug, todėl nusprendžiau įsigyti knygą. Kartą užsukusį į parduotuvę bei pamačiusi paskutinį knygos egzempliorių lentynoje ilgai negalvojusi nusipirkau.
Prisipažinsiu, kad knygą skaityti pradėjau kiek vėliau nuo jos įsigyjimo. 

Pats kūrinys yra kiek nestandartinis vien jau dėl to, jog yra padalintas į dvi dalis. 
Pirmoji dalis - Moiros. Joje atskleidžiama vyriškoji istorija. Pagrindinis veikėjas yra Lotas, vaikas turintis išskirtinį talentą. Vaikinas pauglystėje priėmė kelis neatsakingus sprendimus, todėl buvo išsiųstas į internatinę berniukų mokyklą ir atskirtas nuo savo šeimos. Loto gyvenime buvo daug merginų, tačiau prieš pat koledžo baigimą jis sutinka ypatingą merginą vardu Matilda. Jis įsimyli iš pirmo žvilgsnio. Po kelių savaičių jaunuoliai susituokia. Dėl šio sprendimo Lotas užsitraukia dar didesnį motinos pyktį. Nors jis kilęs iš turtingos šeimos, bet dėl skubotų jungtuvių motina neleidžia Lotui naudotis šeimos pinigais, todėl jaunuoliams tenka patiems suktis.
Lotas bando tapti aktoriumi, tačiau nesėkmingai. Tik gerokai vėliau jam pavyksta išgarsėti kaip kūrėjui. 
Antroji dalis - Furijos. Joje atskleidžiama moteriškoji istorija. Pagrindinė veikėja yra Matilda. Mergaitė, kurios išsižadėjo tėvai. Ji viena kovojo su iškilusiais sunkumais. Koledže ji neatsitiktinai sutiko Lotą, bet vėliau jį tikrai pamilo. Šioje dalyje pasakojama kaip tyliai žmona padeda vyrui tapti garsiu kūrėjų jam nežinant. Kiek daug ji padarė vardant savo vyro. Ji leido jam kurti, o pati visada viskuo rūpinosi, tačiau to niekada neprikaišiojo.

Pirmiausiai tai nėra viena iš tų labai lengvai skaitomų knygų. Perskaičius iki pirmos dalies vidurio jau norėjosio padėti ir nebeskaityti, tačiau padariusi gan ilgą pertrauką vėl paėmiau knygą į rankas. Pirmą knygos dalį skaityti buvo gan sunku. Galbūt dėl to, jog viskas rašoma iš vyro perspektyvos, visi apmąstymai, suvokimas. Antros dalies skaitymas ėjosi daug sklandžiau. Galbūt dėl to, jog pačios Matildos istorija kiek įdomesnė, kadangi buvo atskleisti visi jos gyvenimo įvykiai, kurie šiek tiek pakeitė visą istoją.

Girdėdama daugybė puikių atsiliepimų apie šį kūrinį tikėjausi šiek tiek kitko. Skaitant knygą susidaro įspūdis, jog abu pagrindiniai veikėjai vienas kito beveik nepažįsta, tarsi du svetimi žmonės gyvenantys kartu, kurie beveik nieko nežino apie vienas kito praeitį. 
Iš šio kūrinio  tikėjausi gilesnio veikėjų tarpusavio ryšio, galbūt daugiau jų santykių stiprybės, darnos bei vienas kito pažinimo analizavimo, o kurinys atskleidė daug melo, paslapčių, nutylėjimų ir parodė, jog net gyvendami kartu žmonės gali vienas kito beveik nepažinoti.

Tiesa, jog nevisada gali gerai pažinti žmogų net ir 24 metų bendro gyvenimo.

Vertinimas 2/5

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą