2018 m. vasario 23 d., penktadienis

Maria Duenas "Ramybės vynuogynas"


Kartą lankantis knygyne, tarp naujienų pamačiau būtent šią knygą. Mano žvilgsnį patraukė knygos viršelis, kuris tikrai sužavėjo. Perskaičiusi knygos aprašymą privalėjau ją įsigyti. Man labai patinka knygos, kuriose pasakojama apie 17 - 19 amžių bei tuomentinį žmonių gyvenima, papročius, tarpusavio santykius.

Kūrinys įdomus ir labai įtraukiantis jo siužetas. 

Knygoje pasakojama vieno kalnakasio Mauro Larėjos gyvenimo istorija. 19 a viduryje vyriškis iš Ispanijos išvyko į Meksiką ieškoti laimės. Jis dirbo sidabro kasyklose. Atkaklus darbas Maurui padėjo susikrauti turtus, tačiau dėl JAV prasidėjusio pilietinio karo Mauras prarado visą savo turtą, nes buvo investavęs į labai rizikingą sandorį. Nuo tos akimirkos jis iš pono tapo prasiskolinusiu žmogumi. Bandydamas gelbėti savo reputaciją ir šeimą Mauras užstatė savo namus ir išvyko į Kubą, tikėdamasis rasti sėkmę.

Kuboje kalnakasiui Maurui pasitaiko antra proga, kuria jis pasinaudoja. Biliardo dvikovoje kalnakasys įveikė geriausią Havanos biliardo meistrą. Kaip nugalėtojui Maurui atitenka didžiulis vynuogynas bei vyno darykla Ispanijoje. Maurui tenka grįžti į tėvynę. Kalnasys nori kuo greičiau parduoti vynuogyną ir grįžti į Meksliką su pinigais skoloms padengti. 

Ispanijoje Maurui priklausantis turtas yra apleistas ir nuvertėjęs. Kažkada šis turtas priklausė turtingai Montalvų šeimai. Tvarkydamas dokumentus ir norėdamas kuo greičiau parduoti laimėtą turtą, Mauras susipažįsta su vyno prekeivio iš Londono žmona Soledada Montalvo. Taip mauras įsipainioja į Montalvų giminės voratinklį iš kurio nėra taip lengva išsinarplioti. Prasideda painūs įvykiai, kurie gali sugadinti Mauro reputaciją. 

Knygoje atskleidžiama ne tik pagrindinių veikėjų istoriją, išgyvenimus, dramas, bet ir tų laikų gyvenimo realijos, kas leidžia mintimis persikelti į tų laikų Meksiką, Kubą ir Ispaniją. Labai smuklmenisškai aprašoma tuometinė žmonių apranga ir manieros.

Rekomenduoju ieškantiems  gero romano, kuris padėtų keliauti laiku atgal.

Vertinimas 5/5

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą